31 Gilbert Holmströms Kvintett
Utan misstankar
Megafon 1965
Klassiskt svenskt jazzalbum från 1960-talet som med viss näringstillförsel från frifräsare som Archie Shepp, Albert Ayler och Don Cherry formar en egen musik där entusiasm, vällust, nyfikenhet, energi och lyrisk klangfullhet vibrerar från frilagda nervtrådar.
Peter Bornemar
LYSSNA
32 Lokomotiv Konkret
Lokomotiv Konkret
Urspår 1980
Uppkäftig liveinspelning från Fasching och Moderna Museet med gruppen som bestod av bland andra fyrbåkarna Dror Feiler (saxar, klarinetter) och Sten Sandell (piano). Albumdeklarationen ”Vår musik är ett vapen. Vi är soldater i ett kulturrevolutionärt gerillakrig” är helt i linje med såväl tidsandan som innehållet.
Peter Bornemar
33 Egba
Egba
Grammofonverket/Sonet 1974
Egbas obetitlade skiva från 1974 är ett tidigt uttryck för svensk fusionmusik. Blåsarna Ulf Adåker och Ulf Andersson utgör ett kraftcentrum och improviserar ovanpå intensiva rytmer på ett sätt som för tankarna till Miles Davis pionjärverk Bitches brew, men skivan rymmer också mer sammanhållet och mjukare ensemblespel.
Magnus Eriksson
LYSSNA
34 Angles 9
Beyond us
Clean Feed 2019
Saxofonisten Martin Küchen har under de senaste två decennierna allt tydligare etablerat sig som en av våra allra mest gripande musikskapare. Han jobbar i en rad konstellationer, som Trespass Trio och med Landaeus Trio och för den delen ofta helt solo, men här möter vi honom i den niohövdade versionen av supergruppen Angles vars energitäta och emotionellt hyperladdade musik är ytterst svår att värja sig emot.
Patrik Lindgren
LYSSNA
35 Joakim Milder
Life in life
Dragon 1988
Centrallyriker och dialogfilosof som sedermera ställt sig i akademins tjänst som professor i improvisation och ensemble. Tenorsaxofonisten Joakim Milders debut som 23-åring med Life in life uppvisade ett moget, fulländat spel med såväl egna kompositioner som fina tolkningar av bland andra Börje Fredriksson. A-sidan på kvartett med Steve Dobrogosz vid pianot, B-sidan på trio. En musiker som helt lyckas förena hjärta och hjärna och som nuförtiden leder Norrbotten Big Band till märkvärdiga stordåd.
Magnus Östnäs
36 Lisa Ullén & Nina de Heney
Carve
LJ Records 2009
Improvisation, konstmusik och frispråkig jazzminimalism i en lika utmanande som spännande blandning på ett dubbelalbum med de två banbrytande musikerna Lisa Ullén på piano och Nina de Heney på kontrabas. Strävt, komplext och med ständigt återkommande efterdyningar.
Peter Bornemar
LYSSNA
37 Mount Everest Trio
Waves from Albert Ayler
Levande Improviserad Musik 1975
Saxofonisten och Göteborgsmusikern Gilbert Holmström är en lite bortglömd centralfigur för den fria svenska jazzen. Redan i mitten av 1960-talet rotade han i jazzens utmarker. Mount Everest Trios debut tio år senare var som en urladdning av allt han samlat på sig. En powertrio på sax, bas och trummor som spelar med furiös energi. Trots att de enbart använde akustiska instrument så låter Waves of Albert Ayler rakt igenom elektrisk. Som om Cream hade spelat frijazz, kanske. På omslaget står medlemmarna i långt hår och utsvängda jeans i en gång mellan dystra betonghus. Ett av svensk musiks hårdaste album, oavsett genre.
Magnus Säll
LYSSNA
38 Position Alpha
Don’t bring your dog
Dragon 1983
På Spotify finns funktionen ”Fans gillar även”, där du kan få tips om andra akter som diggarna av en viss artist spelat. Position Alpha-lyssnarna får de mest spännande förslag: indiskt, afrikanskt, japanskt, författaren Raymond Queneau, mässande munkar, Neal Heftis gamla Batman-soundtrack … Just Don’t bring your dog! hittar du dock inte på nämnda strömningstjänst. De fyra saxofonisterna (ja, de blåser annat också) i Position Alpha tillhör med denna debut pionjärerna bland de europeiska saxofonkvartetterna. De har ett anarkistiskt förhållningssätt till musiken, som Jonny Wartel tagit med sig när han numera driver frijazzklubben Brötz i Göteborg.
Timo Kangas
LYSSNA
39 Radka Toneff & Steve Dobrogosz
Fairytales
Odin 1982
Skivan har utsetts till den bästa norska jazzskivan någonsin, men den har också svensk anknytning genom pianisten Steve Dobrogosz. Anslaget är mjukt och eftertänksamt i en serie jazz- och popstandards där Radka Toneffs nära tilltal bildar en oupplöslig helhet med Dobrogosz piano. Fairytales blev sångerskans sista skiva. Hon tog sitt liv kort efter utgivningen.
Magnus Eriksson
LYSSNA
40 Isabella Lundgren
Somehow life got in the way
Ladybird 2014
En eller kanske två gånger varje sekel smäller det till i de värmländska skogarna och en jazzsångerska av internationella mått är född. 2014 kom Lundgrens andra skiva Somehow life got in the way och alla kunde känna meteornedslaget. Med sin egen kvartett och med kammarorkester blandar hon den amerikanska sångboken med original och sjunger så att alla tider kommer samman. Sedan dess har Lundgren givit ut ytterligare ett par skivor, bland andra fjolårets hyllning till Dylan. Oavsett om hon står i ett konserthus, på jazzklubb eller över digital länk tror man henne om allt.
Magnus Östnäs
LYSSNA