Redaktionsbloggen

Tidernas viktigaste svenska folkmusikskivor plats 91-100

<– PLATSERNA 81-90

92-Wille Toors Natt vid Skvaltkvarn
91 Wille Toors

Natt vid Skvaltkvarn (MNW 1974)
Wille Toors från Malung fäste en ­mikrofon vid fiolen med ett ­strumpeband och kopplade in en ekomaskin. Han var dock egentligen bättre live än på skiva. Hans föreställningar var föredrag, låtspel och trolleri och man väntade hela tiden på det oväntade.
Thomas Fahlander

93-Pa vandring med Lejsme Per webb92 Olanbritt Anna Persson & Anders Rosén
På vandring med Lejsme Per (Egen utgivning 1973)
På denna sin första skiva använder Anders Rosén tre olika fioltyper med fem olika fiolstämningar. Det var bara början på hans utforskande av instrumentet och kom att försörja fiolbyggare som i dag bygger märkliga fioler. Nyckelharporna fick också en skjuts i produktutvecklingen. För övrigt rasande bra Västerdalsspel. Olambritt Anna medverkar med fyra visor.
Thomas Fahlander

94-Quilty
93 Quilty

I’m here because I’m here (Gammalthea 2001)
Det i år 25-årsfirande Quilty har gjort mer än de flesta för att sprida den irländska folkmusiken i Sverige. Esbjörn Hazelius var ganska färsk medlem vid inspelningen av gruppens andra skiva I’m here because I’m here och bidrar med sitt fiolspel och sång till en nytändning i musiken. Quilty as charged.
Timo Kangas

95-Per-Gudmundson webb
94 Per Gudmundson

Säckpipa (Giga/Caprice 1984)
Säckpipa är ofta något av en vattendelare bland musikfans. Vissa älskar det, andra letar efter dörren ut. Men här blir det lätt att sugas in i de suggestiva tonerna, när Per Gudmundson med vänner både lyfter fram och uppdaterar de gedigna svenska traditioner som finns i ämnet.
Patrik Lindgren

96-Tarabband-Ashofak
95 Tarabband

Ashofak baden (Kap syd 2016)
Arabisk musik från Malmö, influerad av musik från Nordafrika, Mellanöstern och Norden. Ja, jazz också, för den delen. Sångerskan Nadin Al Khalidi flydde kriget i Irak och hamnade här. Övriga medlemmars bakgrund varierar och de har skrivit musiken själva. Deras klanger och Nadin Al Khalidis intensiva röst berör starkt.
Timo Kangas

97-Rydvall Mjelva Isbrytaren
96 Rydvall/Mjelva

Isbrytaren (Heilo 2013)
Erik Rydvall (nyckelharpa) och Olav Luksengård Mjelva (hardingfela) fann varandra över den svensk-norska gränsen och frälste såväl kritiker som publik och prisutdelare på ett närmast viralt vis när deras första skiva kom 2013. Samspelet, klangerna, ljudet – allt satt exakt där det skulle.
Patrik Lindgren

98-Benny Andersson
97 Benny Andersson

Klinga mina klockor (Mono music 1987)
Efter Abba kunde Benny Andersson göra vad han ville. Och överst på hjärtats önskelista stod att närma sig den svenska folkmusiktraditionen. Ett långt samarbete med Orsa Spelmän tog sin början, och det svenska folket var minst sagt med på noterna. 2001 startades Benny Anderssons Orkester med några av musikerna från skivan.
Timo Kangas

99-bridget-MountainMeeting
98 Bridget Marsden & Leif Ottosson

Mountain meeting (Playing With Music 2015)
Ibland ser folkmusiker av den gamla skolan ner på samtidens ofta välskolade, genomarrangerade och stilfullt paketerade musik. Men i slutändan handlar det fortfarande om spelteknik, musikaliska idéer, och intimt samspel – och oj vad det finns mycket av den varan här. En briljant skiva att försvinna långt in i och en folkduo för nuet och framtiden.
Patrik Lindgren

99_Ale_bouzouki webb
99 Ale Möller

Bouzoukispelman (Giga/Caprice 1986)
Ale Möller drog till Grekland för att lära sig allt om bouzouki. Där spelade han i Neo Minores orkester, ibland med Mikis Theodorakis som dirigent. På sin solodebut gör Ale Möller svensk folkmusik på just bouzouki. Kommande världsmusikaliska blandningar anas redan; här finns en polska efter Paul Simon.
Timo Kangas

100-GM_AndFriends_OlJansa_Digipack_Front-cover
100 Göran Månsson & Friends

Ol’Jansa (Caprice 2017)
Ett slags uppföljare till Härjedals­pipan (se plats 51) men med siktet att ta musiken vidare genom att omtolka eller snarare vidareutforska låtarna efter pipspelmannen Olof Jönsson. Japanska koto-spelaren ­Karin Nakagawa är färgklicken över i:et i en kvintett vars ensemblespel är lika sofistikerat som svängigt.
Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser