51 Berglund, Brändström, Möller, Sörlin
Härjedalspipan (Drone 1996)
Del av ett projekt att återuppliva den då snudd på bortglömda härjedalspipan, med utgångspunkt i arkivmaterial från pipspelmannen Olof ”Ol’Jansa” Jönsson. Tjugo år senare kom ett slags uppföljare när arvtagaren Göran Månsson tog musiken ytterligare kliv vidare (se #100).
Patrik Lindgren
52 Ulrika Bodén med Ahlberg Ek & Roswall
Te berga blå (Dimma Sweden 2016)
En av våra mest uppskattade folksångerskor har många starka skivor längre bak i katalogen men slog sig här högst lyckosamt samman med galet tajta speltrion Ahlberg Ek & Roswall och även Daniel Fredriksson och Petter Berndalen och fick till denna fullträff på temat vallmusik.
Patrik Lindgren
53 Lure
Prins i puttalandet (Drone 2003)
Först som Valramn men lagom till andra skivan som Lure gjorde denna kvartett musik som doftade lika mycket medeltid som nutid, med Harald Petterssons vevlira och säckpipor framträdande i ljudmixen. Jämte honom Jonas Åkerlund på fiol och sång, Esbjörn Hazelius på sång, fiol och mandola, och Fredrik ”Pompom” Bengtsson på kontrabas. Titelns ordvits lämnar vi därhän …
Patrik Lindgren
54 Nordic
Metropol (Academus 2008)
Något av Väsen – the next generation? Redan sättningen bjöd in till helt nya riktningar och öppningar i musiken, med Erik Rydvall på nyckelharpa, Anders Löfberg på cello och Magnus Zetterlund på mandolin. Med tätt, energiskt triospel och finurliga arrangemang blev Nordic snabbt själva stilbildande.
Patrik Lindgren
55 Ranarim
För världen älskar vad som är brokot (Drone 2003)
Numera arkiverad men av många saknad sextett med Ulrika Bodén och Sofia Sandén på sång och vars energiska musik blickade både bakåt mot sångernas historia och utåt mot omvärlden – resultatet en tidlös musik som lät lika självklar som sprittande ny.
Patrik Lindgren
56 Pelle Björnlert, Bengt Löfberg
En roliger dans (Bordun 1977)
Pelle Björnlerts och Bengt Löfbergs lp från 1977 satte fart på dans- och folkmusikscenen i södra Sverige. Ett resultat av plattan blev Korröfestivalen som blivit en av årets viktigaste folkmusikhändelser i Norden.
Thomas Fahlander
57 Sara Parkman & Samantha Ohlanders
Matriarkerna (Kakafon 2017)
Ibland behövs det någon som tar tag i och ruskar om lite. Sara & Samantha gjorde det med folkmusiken, först med föreställningen Fäboland, sedan med den här duoskivan som utan krusiduller men med smittande energi gav traditionsmusiken en kärleksfull spark i baken.
Patrik Lindgren
58 Roger Tallroth, Fredrik Lindh, Jonas Ohlsson
På tre man hand (Amigo 1993)
Experimenterandet inom folkmusiken tar ett kliv tillbaka med täta tersstämmor och intelligent gitarr styrd av Roger Tallroth från Väsen. Dessutom ett knippe låtar från var-som-helst-bara-de-är-bra. 25 år senare väger låtarna fortfarande tungt i buskarna i Delsbo, Bingsjö, Bjuråker och Los. Jonas Ohlsson dog oväntat 2010 men han lever vidare i låtarna.
Thomas Fahlander
59 Mats Edén
Läckerbiten (Amigo 1998)
När jag bad Mats själv välja ut en enda av sina egna skivor så blev det denna, hans första inspelning helt solo. ”Lite som att skriva sin första stråkkvartett”, säger han och syftar på det svåra och utmanande. Som den vördade solopianoskivan i jazzvärlden. Tre dagar blev trettio låtar och ett läckert spelmansporträtt.
Patrik Lindgren
60 Östblocket
Yes we are a Swedish balkan band, you don’t have to look twice! (Record Union 2004)
Rolig och talande titel på Malmöbandets andra album, som mestadels rymmer egna kompositioner men även Balkanbangers och klezmerklös. Språken växlar när Sofia Berg-Böhm sjunger, och Timbuktu gästar till basrytmer från tuba och eufonium. Kungarna och drottningarna av Trelleborgsgatan gör oss alla till Blockheads.
Timo Kangas