Redaktionsbloggen

Tidernas viktigaste svenska folkmusikskivor plats 31-40

5 apr 2018

<– PLATSERNA 21-30

31-lena_willemark_narsomgraset
31 Lena Willemark

När som gräset det vajar (Amigo 1989)
Första soloskivan, första avstampet och startskottet för en period av explosiv kreativitet där Lena Willemark kom ut på alla fronter som en av Sveriges främsta artister alla kategorier.
Patrik Lindgren
LÄS MER: Intervju med Lena Willemark om både hennes egna skivor och de egna favoriterna.

32-bazar bla nysch
32 Bazar Blå

Nysch (Xource/Bazaarpool 2005)
En långlivad trio som i över tjugo år opererat liksom lite vid sidan av det gängse flödet på folkmusikscenen. Nyckelharpisten Johan Hedin, basgitarristen Björn Meyer och slagverkaren Fredrik Gille är alla verksamma i de mest skilda sammanhang men samlas då och då som Bazar Blå och filar vidare på gruppens elegant stämningstäta sound.
Patrik Lindgren

33-den fule lugumleik
33 Den Fule

Lugumleik (Xource 1993)
Med rötter i band som Groupa och Filarfolket föddes Den Fule i början av 1990-talet, rätt in i den exploderande folkrockvågen. Sten Källman, Henrik Cederblom, Jonas Simonson, Stefan Bergman och Christian Jormin – och på skivan här Ellika Frisell på fiol – skapade en mustig, lite smutsig och även funkig musik. Den Fule återförenades för tio år sedan och gav ut sin senaste skiva 2013.
Patrik Lindgren

34 lena1280x1280
34 Lena Willemark

Älvdalens elektriska (amigo 2007)
Åter till uppväxtens Älvdalen, back to the roots och ut i det fria – en skiva till stora delar inspelad utomhus på fäbodarna. ”Ett andra omtag där jag kunde ge allt en ny skjuts framåt.”
Patrik Lindgren

35-LISAS_FiddleandAccordionConversations
35 Lisas    

Fiddle and ­accordeon ­conversations (Sally Wiola 2017)
En av de allra nyaste skivor att slå sig in på denna ädla lista är detta närmast kammarfolkliga duomöte mellan de två Lisorna Rydberg och Långbacka på fiol respektive dragspel. Avskalat, intimt och alldeles briljant – och ett ypperligt exempel på när koncentrerad musikalisk kraft vinner över yvigt, ytligt fluff. Skivan utgör den andra volymen i den Sofia Karlsson-kurerade sviten Sally Wiola sessions.
Patrik Lindgren

36-boot virvla webb
36 Boot

Virvla (Silence 1999)
”This is hardcore”, sjöng Pulp. Boot är hardcore. Hardcorepolskor och hardcorehallingar. Hållbus Totte Mattsson (vevlira, luta) och Björn Tollin (tamburin) från Hedningarna slår sig ihop med Ola Bäckström (fiol) och ger sig av på nya men gamla äventyr. Dansgruppen Virvla ackompanjerade dem och har fått namnge skivan.
Timo Kangas

37-contact
37 Contact

Hon kom över mon (MNW 1971)
Gröna vågen-rockbandet mötte the original gangsters i Skäggmanslaget och succén var ett faktum. Björn Gustavsson skriver: ”Contact är nog det bästa exempel man kan hitta på den förvandling svensk popmusik genomgick från sent 1960-tal till tidigt 1970-tal. Bandet gick i bräschen för texter på svenska snarare än engelska och banade väg för ett nytt svenskt idiom. Contact lyfte fram de strömningar av folkmusik och proggmusik som under tidigt 1970-tal växte sig starka och smälte samman flera trender: rock, folkmusik, progg …”
Patrik Lindgren
LÄS MER: Björn Gustavsson skriver i tidningen om Contact, Skäggmanslaget och den svenska proggens möte med folkmusiken på 1970-talet.

38 harv KAX4591
38 Harv

Töst! (Drone 2002)
Harv landade i jorden som en något udda fågel; de två värmlänningarna Magnus Stinnerbom och Daniel ­Sandén-Warg lär ha börjat sin gemensamma bana med att jamma Hendrix-låtar. Men folkmusiken förgiftade dem och de fann bundsförvanter, också de från mer rockiga håll, och kom att lira folkdanslåtar med en alldeles unik nerv. Töst! var deras tredje skiva.
Patrik Lindgren

39 jul
39 Diverse artister

Jul i folkton (Amigo 2005)
Inte sedan Folk och Rackares klassiska julskiva Stjärnhästen hade combon jul och folkmusik tett sig så fruktsam. Jul i folkton var starten på ett mångårigt segertåg för denna ensemble som blev ett föränderligt turnésällskap med centralfigurer som Sofia Karlsson, Lena Willemark, Ale Möller, Esbjörn Hazelius, Lisa Rydberg, Olle Linder och Roger Tallroth men även bredare vokalister som Louise Hoffsten och Sara Isaksson.
Patrik Lindgren

40-nordman
40 Nordman

Nordman (Sonet 1994)
Före Nordman hade Kungliga Musikhögskolan svårt att fylla sin ­folk­musik­utbildning. Efter Nordman hade de inte det … ”Nordman är gjorda av plast. De har ingen äkthet eller känsla”, skrev Po Tidholm i Dagens Nyheter. 540 000 svenskar brydde sig inte utan köpte skivan ändå. Nyckel­harpan fick en oanad skjuts med Väsens hjälp och det blev hippt att spela på ett plockepinn på magen.
Thomas Fahlander

LISTAN FORTSÄTTER MED PLATS 41-50 …


Fler recensioner

Annonser