Ganneviksstipendiet delas ut om sammanlagt tre miljoner kronor till sex konstnärer inom områdena bild, dans, film, form, teater och musik. Årets stipendier tilldelas Sam Hultin, Virpi Pakhinen, Ruben Östlund, Wanja Djanaieff, Erik Holmström och så musikern Mats Edén.
Motiveringen för Mats Edén stipendium lyder:
”Mats Edéns virtuosa konstnärskap förenar världar. Djupt rotad i värmländsk folkmusiktradition har han inte bara utvecklat svensk folkmusik men också flätat samman musiktraditioner från olika kulturer. Som tonsättare och konstnärlig ledare för Groupa har han med lekfull elegans kombinerat ett outtröttligt sökande efter ålderdomliga spelsätt med en blick framåt. Mats Edén fortsätter att omdefiniera vad folkmusikens uttryck kan och bör vara.”
– Jag känner mig oerhört hedrad, både för min genres skull och för mitt eget arbete, säger Mats Edén i samband med tillkännagivandet, och berättar även om sitt konstnärsskap – bland annat ringar han in sitt strävande att ”både leta bakåt för att på så vis erhålla ett stadigt fundament att stå på i det fortsatta sökandet framåt”.
– Det eviga sökandet efter uttrycket, tonen och stråkens balans, det är för mig ett av mitt livs stora äventyr. Ett stillsamt vandrande på stigar kantade av svartvita foton på för länge sedan bortgångna spelmän, rispor av toner och spruckna felor.
Stipendiet, som alltså på en halv miljon kronor till vardera mottagare, instiftades av Per Gannevik, affärsman och konstsamlare som avled 2011, ”med förståelsen att skapandet av framstående konst – det framtida kulturarvet – kräver både synliggörande och resurser”, som den förvaltande Konstnärsnämnden skriver.
Ruben Östlund, mottagare i kategorin film, hakar på den tanken och skickar med en upp- och utmaning till samtidens ekonomiska elit:
– Kulturmecenater är ovanliga i Sverige så låt oss lyfta Per Gannevik som ett inspirerande exempel för landets alla nyblivna miljardärer!
Patrik Lindgren