På tisdag nästa vecka firar Louisa Lyne och hennes Yiddishe Kapelye tio år med en stor jubileumskonsert på Scalateatern i Stockholm, och det utlovas en rad tunga gäster på scen. Eller vad sägs om den colombianska sångstjärnan Marta Gómez, hyllade israeliske singer-songwritern Idan Raichel, Daniel Lemma och Filip Jers?
Louisa Lyne har kallats Sveriges jiddischdrottning, trots att hon kommit in som något av en outsider i själva kulturen.
– Fotot här ovanför är en av de första bandbilderna. Viljan att vika av från den upptrampade klezmerstigen fanns redan då. Ingen klarinett, inga ambitioner att få dansgolven att gunga, inget fokus på instrumentala låtar. Utan visor på jiddisch i kammarmusikalisk sättning, berättar Louisa Lyne.
I dag känner hon sig rejält stolt när hon blickar tillbaka på de tio år som passerat, och vågar sig på att mena att hon och bandet faktiskt banat banat väg för genrens framfart i Sverige de senaste åren.
– De första åren drog jag mig alltid för att berätta vad jag sysslade med. ”En form av världsmusik” hörde jag mig ofta säga. Folk hade i de allra flesta fall ingen susning om vad jiddisch var. Men nu, 2020, känns det betydligt mer vedertaget. Och detta hävdar jag delvis är vår förtjänst. Genom ett oändligt antal konserter från, bokstavligt talat, Ystad till Haparanda, exponering i radio, tv och tidningar har attityden successivt förändrats.
En del motstånd har hon dock mött från konservativt håll.
– Det har inte alltid varit självklart att en blond, icke-judisk, bubblig flicka skulle få ta sig an denna mångåriga tradition. Flera gånger har jag känt att det varit lika förbjudet som när Madonna uppträdde i strut-bh. Låter kanske överdrivet, men tyvärr inte. Från en tack och lov väldigt liten svensk konservativ enklav har det rynkats på ögonbrynen. Men trots detta har uppskattningarna alltid varit betydligt många fler än klagomålen.
Tre album har Louisa Lyne och Di Yiddishe Kapelye hunnit med hittills, så det finns en hel del låtmaterial att plocka från när de nu kliver upp på scenen den 18 februari i en för kvällen till åtta personer utökad upplaga av kapellet.
– Det kommer bli ett musikaliskt fyrverkeri utöver det vanliga. Vi blandar traditionella sånger med nyskrivet material, leker med rytmer och uttryck. Men framför allt – vi behandlar jiddisch som vilket annat språk som helst. Gränslöst och framförallt levande!
– Jag ser jubileumskvällen som en milstolpe. Både för oss som band men också för genren. Här får jiddisch och jiddischkultur det utrymme det förtjänar!
Patrik Lindgren
PS: Vill du gå på konserten den 18 februari? Lira har två biljetter som den hugade kan tävla om! Svara på frågan vad Louisa Lyne & Di Yiddishe Kapelyes senaste album heter i ett mejl till tavling@lira.se, senast fredag kl 12!
OBS: TÄVLINGEN ÄR AVGJORD! Grattis till Weronika Perez Borjas som vann två biljetter till konserten!