Skivrecension

Work hard
Ghana 2023

King Ayisoba

Work hard

Skivbolag: Glitterbeat
Format: LP/CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 24 feb 2023

Dela den här recensionen:

King Ayisoba från Bolgatanga i norra Ghana – nära gränsen till Burkina Faso och en viktig migrationsrutt för elefanter – mixar och matchar på nya albumet Work hard. ”Kungens” kologo-stil är ganska hektisk i uttrycket (kologo är ett lutinstrument med två strängar) men får sällskap av diverse inslag av producenter och kreatörer från Ghanas musikaliskt pigga scen. Skivan skiljer sig från förra albumet 1000 can die i att det inte finns några gästmusiker per se. I stället får King Ayisobas starka, sträva stämma stå i fokus, ackompanjerad av allt från Ghanas trumarsenal till flöjter och jägarhorn.

Allt sker under överinseende av Zea (Arnold de Boer) från nederländska postpunkbandet The Ex, som sedan länge intresserat sig för musik från olika delar av världen. Zea agerar curator för projektet, bidrar med gitarr och sång, och har mixat två låtar. Han har också mastrat slutresultatet. Det ger en modern, lekfull afropop, mestadels inspelad i Francis Ayamgas studio uppe på en bergskulle i Bongo, men med en del bus kring beatsen som har det klippts och grejats med. Programvarorna Fruity Loops och Cubase används flitigt. Studion Top Link fungerar som ett nav för mängder av hoppfulla unga artister som hänger runt.

Det är bara att ta på den för regionen så välkända bolga-hatten, lite på sniskan, och digga en musik som blandar tradition och modernitet. Good things God knows triggar i gång dansnerven och bär på ett budskap om vilseledande ledare. Rapparna och dancehall-artisterna Ras Kukuu och Twinkle gästar. Låten Bossi labome inleds med en röst som nästan låter som Sista natten med gängets radiopratare Wolfman Jack, men handlar om otrohet och den orättvisa behandlingen av kvinnor. Damerna i Sugri Hajia Zenabu Group bistår med sång. Medan People talk too much, inspelad i Nederländerna, skulle kunna vara en bra ingång för lyssnare som kommer in med en postpunkig referensram. Tribe varvar flöjtflykter med vocoder-trix på sångrösten. 

Som helhet är Hard work allt annat än ett tufft jobb att lyssna på, här ryms rikligt med rent av barnsligt kreativ glädje.


Fler recensioner

Annonser