Nytt år, ny musik! Och allra längst fram i kön för årets nya skivor stod på självaste nyårsnatten en av landets flitigaste och underfundigaste visartister, Gunnar Källström.
Albumet Sorgsen kråka sjunger rent utgörs av sexton sinsemellan högst olikljudande sånger. Ena stunden kan det låta som en rivig Cornelis, nästa som granngranen till Kalles klätterträd; Olle Adolphson kan också anas på något håll, och kanske även en Ulf Dageby?
Varför valde du egentligen att ge ut din skiva på årets första dag?
– Ett nytt år bjuder alltid på nya möjligheter att starta något fint tillsammans med alla andra som firar in årsskiftet. Den sorgsna kråkan som har ordet på skivan berättar från den sårades perspektiv en historia som mynnar ut i hopp.
Du har kallat skivan ”ett försök att gifta bort text med de mest skilda musikstilar” – förklara!
– Jag har fått så mycket kritik genom åren för att jag hoppar från den ena stilen till den andra. Nu har det blivit min uppgift att gifta bort texterna med passande bröllopsmusik. Musiken kommer alltid flygande till mig vid de mest opassande tillfällen, på toa, mitt i kön till bussen eller under viktiga urtråkiga kollegium – efter musiken springer en textrad och vill träffa tonerna. Vem är då jag att säga nej till denna romans oavsett om det råkar vara en kommunpolitiker som vill träffa en skön jazzvals? De får min välsignelse och så är giftermålet ett faktum!
Några av sångerna är ett slags fortsättningar på andras sånger, som titelspåret Sorgsen kråka sjunger rent. Hur fick du den idén?
– Tradition och förnyelse går alltid hand i hand. Kul att göra en odyssé bland gamla visor och se om det finns en fortsättning, en väg in i nuet och framtiden. Mikael Wiehes Flickan och kråkan berörde mig tidigt och har länge spökat i huvudet. Kråkan är en tacksam symbol, en mångbottnad fågel som mer eller mindre alltid dykt upp i vistraditionen. Att en liten flicka springer omkring och är beredd att ge sitt liv för ett av många föraktat flygfä är en bild av mänskligheten när den är som vackrast.
– Sköldingevisan, som jag givit titeln Nu är du stor min lille vän, är en gammal visa från Södermanland, medeltida. Den profana texten försvann under mystiska omständigheter men kyrkan tog upp melodin och Bo Setterlind gjorde en text som återfinns i den svenska psalmboken. Här tyckte jag det var dags att ge melodin en ny, gammal text igen. Och Olle Adolphsons tolkning av Snurra min jord blev inspiration till Pojken som nog är jag.
Gunnar Källström har gett ut tolv album, tre diktsamlingar, två romaner och en novellsamling. Nya skivan Sorgsen kråka sjunger rent gavs ut den 1 januari 2025 på Kakafon Records och finns där musik strömmas.
Patrik Lindgren