Så här några dagar efter EU-valet står en sak klar: politik är hetare än på mycket länge! Detta märks också inom musiken – där politiken, även uttalat partipolitisk sådan, tagit en allt större och naturligare plats på senare år.
Vi hör det i allt från Timbuktus rap via Kents stadiumrock till Sofia Jannoks jojk, ser det när Folkmusiker mot främlingsfientlighet samlar sina trupper i tunnelbanan eller när 65 svenska artister gör gemensam sak på en skiva till stöd för Feministiskt initiativ.
Liras Karin Jacobson har i det nya numrets huvudreportage gått till botten med detta fenomen och pratar med forskare och professorer men i första hand förstås artisterna själva om deras engagemang.
Vi passar också på att undersöka hur arrangörs-Sverige klarar sig så här några år efter nedläggningen av Rikskonserter. Under parollen Ett musikliv för alla samlas nu representanter för det fria musiklivet för att påverka kulturpolitiken inför valet i höst.
Också vår omslagsartist har något av en politisk agenda: exilsudanesiska Alsarah lever och verkar i Brooklyn men har på sin nya skiva omfamnat sitt nubiska ursprung så att det både svänger och slår gnistor om det.
En artist med mer intergalaktiska pretentioner är 100-årsjubilaren Sun Ra, jazzgiganten vars karriär sträckte sig från swing och doo wop till frijazz. Hans Arkestra kommer till Sverige i juni och Timo Kangas tecknar hans porträtt över tio sköna sidor.
På andra håll kan du läsa intervjuer med jazztrion The Bad Plus, folkmusikuppkomlingarna i Massivet, tidig musik-förnyaren Christina Pluhar och americana-favoriten Jason Isbell. Och så fördjupar sig Kjell Alinge i Paul Simons förbisedda poesi.
Allt detta läses förstås med fördel med vårt eget soundtrack i lurarna – Lira Lyssna, med 15 sprillans låtar av artister vi skriver om i det här numret.
Och jo: med detta nummer medföljer årets stora musikfestivalguide – Lira Festival med ett massivt kalendarium, tunga artistporträtt och nyheter om festivalvärlden. God läsning!
Pris: 80 kr