I helgen ägde Sveriges äldsta spelmansstämma rum i Delsbo. Gammal som ung samlades vid Delsbo forngård för att spela folkmusik och dansa folkdans.
Lördagsförmiddagen börjar med en skogsvandring från Sellbergsvallen till en vallkonsert vid Råbergsvallen med vallmusikern Kerstin Sonnbäck. Kerstin har fått utmärkelsen Årets Näverlur för sina insatser för fäbodsmusiken och hon berättar om den gamla fäbodkulturen tillsammans med Samantha Ohlanders som sjöng och spelade fiol.
På kvällen spelar Py Bäckman i kyrkan och vid Delsbo forngård hörs fiolerna ljuda mellan de gamla husen. Det är en härlig stämning på logen där lokala musiker spelar och vid dansbanan hörs arabiska toner från Tarabband med sångerskan Nadin Al Khalidi som sjunger om människor på flykt från krig, om kärlek och om maträtter ackompanjerad av violin, mandole, gitarr och slagverk.
Tjejer i vackra, röda, handstickade Delsbotröjor, en kille i en skotsk kilt och två killar i gula regnrockar dansar folkdans framför scenen när plötsligt någon sätter igång en ringdans på trägolvet. Fler och fler ansluter sig snabbt till ringdansen och i långa led ringlar vi fram och gammal som ung dansar lyckligt i den kyliga sommarnatten.
På söndagen anländer kyrkbåtarna över Dellensjön med roddare, präster och biskopinnan som får åka häst och vagn till Delsbo kyrka. ”Gud, vi ber för Delsbostämman, musiker och dansare. Vi ber för musik, dans och glädje”, säger prästen under gudstjänsten.
Ett stiligt par i folkdräkt svävar graciöst fram genom kyrkgången i en magiskt vacker polska och deras långa svarta rockar och kjol sveper runt likt virvlande dervisher. Präster och folkmusiker i vackra folkdräkter tågar ut genom kyrkan, och efter de stora Ardennerhästarna vandrar musikerna vägen fram till Delsbo fornborg där årets Delsbostämma kan börja på riktigt.
Hela festplatsen är fylld med musiker och folk i den vackra, röda Delsbodräkten med svarta kjolar samt folkdräkter från hela landet.
Inne på Per-Nilsas gården från 1700-talet sitter nioåriga Arvid och spelar durspel med sin mentor Ingvar Swing som innehar Zornmärket. Folkmusiken kommer att leva vidare till nästa generationer …
text & bild: Hélène Lundgren