Fiolspelmannen Lapp-Nils finns det gott om låtar från och myter om. I sommar är det premiär för en föreställning om denne jämtländske legend. Föreställningen har namnet En musikalisk fantasi om Lapp-Nils, och på scen möts sanning och myt i en väv av toner.
– Hela pjäsen utspelar sig i Lapp-Nils sinne, på hans dödsbädd. Så den är ganska drömsk, berättar dess musikaliske ledare, dragspelaren Leif Ottosson.
Exakt hur Lapp-Nils liv såg ut är det ingen som riktigt vet.
– Därom tvista de lärde! Martin Lindberg som har skrivit manus och som regisserar har haft Ragnar Bohmans bok om Lapp-Nils som en viktig källa. Den boken samlar väl egentligen alla sägner och myter och även fakta som finns om Lapp-Nils, det är mycket utsagor från folk som hört honom spela och saker som hans elever berättat.
Att Lapp-Nils var en inspirerande människa och spelman råder det dock ingen tvekan om och kanske är det delvis därför som hans musikaliska arv lever vidare så starkt än i dag.
– Jag tror att en av anledningarna till att vissa folkmusikers repertoar har levt kvar är musikernas färgstarka personlighet och framför allt färgstarka spelsätt. Vi kan nog ana oss till vilka som kommer att vara framtidens Lapp-Nils också, det finns ju en massa färgstarka spelmän och spelkvinnor som bär musiken i dag. Människor som vill något med tonerna. Och den viljan tenderar att sippra ner till andra människor som också vill något med sina toner.
Föreställningens musik består, förutom ett nyskrivet stycke, av låtar efter Lapp-Nils som Leif Ottosson arrangerat på en rad olika sätt.
– Jag älskar den här repertoaren och ville klä den i så många olika skruder som jag kan, för att hjälpa berättelsen framåt men också för att det känns som att låtarna är formbara och öppna för så många olika tolkningar. Man kan göra dem både ösiga och riviga, men samtidigt klär de väldigt bra i en suggestiv skrud. Ofta är durlåtarna också väldigt högtidliga.
Spelmannen och skådespelaren Martin Pareto har rollen som Lapp-Nils och föreställningen spelas perioden 30 juni till 23 juli vid Döda fallet i Ragunda.
– Det är en utomhusscen där scenen är placerad runt omkring hela läktaren. Läktaren vrids, så att publiken får olika vyer och teatern spelas runt hela läktaren. Det är en väldigt häftig teaterplats!
Musiken till föreställningen har spelats in på skiva, som släpps i samband med premiären. Bandet kallar sig Prismaleik och består av förutom Leif Ottosson på dragspel även Bridget Marsden på fiol, Emma Ahlberg Ek på femsträngad dito, Robin Cochrane på slagverk och annat samt Erik Ronström på gitarr, mandola och synt.
Albumet heter kort och gott Lapp-Nils och släpps på cd den 30 juni, samma dag som premiären. Ett smakprov i form av skivans öppningsspår Ouvertyrpolska släpps då även digitalt, men den som vill strömma musiken får i övrigt vänta till 16 september då albumet släpps på alla plattformar.
Text: Sunniva Brynnel