Redaktionsbloggen

Ivar Hedén Judt presenterar en tidigare spelhelg på Facebook.

Digistämman inne på sin sjätte vecka – här är historien bakom folkmusikens virtuella spelrum

22 apr 2020

Den webbsända Digistämman var ett av de allra första mer organiserade stödinitiativen och har också kommit att bli ett av de viktigaste och mest långlivade under den långa corona-våren 2020. Vi tog ett snack med initiativtagaren Ivar Hedén Judt på studieförbundet Bilda.

Fredagen den 13 mars stod Ivar Hedén Judt i kön på Systembolaget och såg i sitt Facebookflöde hur alla hans musikerkompisars gig ställdes in ett efter ett. Regeringens beslut att förbjuda alla sammankomster för över 500 personer började få effekt.

– Jag började fundera på vad jag kunde göra som folkbildare och vad min organisation Bilda kunde göra för att bidra.

På måndagen hade han funderat färdigt och bara någon dag senare gick han ut offentligt med sitt och Bildas rekordsnabbt ihopsatta projekt.

– Jag visste att det skulle vara konserter, jag visste att vi skulle fokusera på folkmusik och att vi skulle samla in pengar. Men mer än så visste jag inte, och inte någon av mina kollegor heller.

Fredagen den 20 mars prick klockan åtta inleddes så den första helgen av virtuell spelmansstämma, med hardingspelaren Guro Kvifte Nesheim som sände direkt från sitt hem.

– Sedan dess har idén om Digistämman vuxit fram timme för timme, dag för dag, bokning för bokning och blivit mer och mer konkret. Det har varit en organisk process. I dag, när vi är inne på sjätte veckan, så har vi väl en något mer konkret idé om vad det är vi håller på med och varför!

lena jonsson kopiaResponsen från folkmusik-Sverige har varit överväldigande positiv, och Ivar tror att det inte bara handlar om att det utgör ett substitut till livespelningar.

– Jag tror att vi på många sätt fyllt ett behov och gjort något roligt, inte bara på grund av pandemin, utan också generellt, att vi skapat något nytt.

De bokade artisterna har fått ett garanterat minigage, om än kanske mest symboliskt, som sedan fylls på med frivilliga swish-donationer från tittare.

Det tekniska har ibland varit en utmaning, med skiftande kvalitet på sändningarna, men Ivar Hedén Judt menar att det finns något positivt också i det.

– Det tekniska och de utmaningar det medfört är en av de fantastiska sakerna med Digistämman. Vi har inte bara gett spelningar, lite gage och konsertupplevelser. Vi har också kompetensutvecklat inte bara oss själva utan även en rad folkmusiker som aldrig tidigare hade livesänt sin musik! Det gör mig extra stolt och glad som folkbildare att ha kunnat bidra med!

Och känslan av hemvävt kan förstås också ses som en naturlig del av spelmansvärlden.

– Jag gillar att vår Digistämma får vara lite lo-fi. Det går att göra högkvalitativa inspelningar och sändningar med teknik för tusentals kronor … Det vi erbjuder är något annat men i vissa fall mer genuint och nära. Precis som en stämma är charmig jämfört med en mer påkostad festival.

– Det finns en enorm kraft i att våga kasta sig ut och göra saker lite ogenomtänkt och snabbt. Vi har fått se så otroligt bra konserter och workshops med musiker som inte haft tid att fundera så mycket eller förbereda sig. Det finns en spännande nerv i det och en kraft som jag tror är viktig, att inte allt blir så genomproddat och bearbetat hela tiden.

anna kopiaHur länge tänker ni hålla på?

– Det är en bra fråga … Jag trodde att vi skulle hålla på april ut. Men då intresset var så stort och vi på Bilda fortfarande är peppade så verkar det nu som att vi håller på maj ut. I alla fall vad jag vet just nu – med Digistämman vet man aldrig riktigt!

I helgen stundar alltså den sjätte upplagan av Digistämman – vad ser du själv mest fram emot att se?

– Jag ser såklart fram emot att vi återigen ska ha en form av frossa [han syftar på förrförra veckans klarinett-tema] i form av Världsnyckelharpsdagen och vår egna ”Världsnyckelharpsafton”. Där får vi frossa i nyckelharpsmusik på hög nivå! Det är så där smalt och härligt som jag älskar med folkmusikcommunityt och med Digistämman. Sen är ju vår workshop med Emma Härdelin något alldeles extra för mig, då jag som så många andra verkligen älskar hennes musikerskap och så många gånger gråtit till hennes musik. Så det ska bli kul att vara med på!

Hitta programmet till Digistämman och andra webb-strömmade konserter på Liras corona-sida!

Patrik Lindgren

PS: I sommarnumret av Lira (ute 29 maj) kommer ett större reportage som tar ett helhetsgrepp på corona-pandemins följder för musiklivet.

 


Fler recensioner

Annonser