Lira firar som bekant tre decennier jämnt i år, och om vi räknar rätt har vi hittills knåpat ihop hela 145 tidningar.
Lite extra laddning är det förstås alltid kring att få till omslaget för varje utgåva – och så här i backspegeln är det lättare att se vilka som blev riktigt jäkla bra och vilka som, tja, kanske hade kunnat göras annorlunda …
Vi har samlat alla omslag, inte bara kronologiskt utan också efter layout-epok – för vi har ju stöpt om tidningen med jämna mellanrum. Och vi börjar förstås från början, med de 35 tidningar som skapades av den i Falun baserade redaktionen under åren 1994-2001.
En ganska härlig vy över musikens och Liras bredd och mångfald om vi får säga det själva!
Lira-legenden Reidar Sjödén satt med i redaktionskommittén och skrev i tidningen från det allra första numret och var sedan redaktör (och flitig skribent och fotograf) från nummer 1/1996 till och med nummer 3/2001, då tidningen fick priset Årets kulturtidskrift.
Vilken är din spontana tanke när du ser alla omslagen samlade så här?
– Wow! Vilken flygbild över modern svensk folkmusikhistoria och -journalistik. Att tidningen har levt vidare och fortfarande oförtrutet gräver fram musikguld ur en ibland mager terräng (inte minst ekonomiskt och kommersiellt) känns både mäktigt och värmande.
Vilka är dina favoritomslag från den här tiden – och varför?
– Nummer 2 1995. Med Björn Höglund, trummis i Hoven Droven, på framsidan. Dels för den härliga energin i bilden, dels för att omslaget sa något om en ny, frisk vind inom svensk folkmusik. Jag intervjuade tre trummande profiler: Bengt Berger, Tina Johansson (numera Quartey) och Björn Höglund. Frågade bland annat om vilken taktart som var deras favorit (!).
– Nummer 3 1996. Sommarnummer, inklusive program till Falun Folkmusik Festival. Vi behövde något varmt och vibrerande på omslaget, vilket tangoparet onekligen utstrålade. Det var bara ett problem: på originalbilden skymdes de av några rejält fula mik-stativ. Då dök en ung Photoshop-fantom upp och vips så var stativen borta. Vi jublade – och bara gapade. Vad gjorde han? Hur? Photoshop? (Kom ihåg att det här utspelade sig på modem-tiden.)
I ett kommande inlägg skildrar vi den första trevande tiden för Lira på ny adress, i Göteborg.
Text: Patrik Lindgren