Skivrecension

Maetrix
Jazzig konstmusik

Trondheim Jazz Orchestra & Espen Berg

Maetrix

Skivbolag: Odin Records
Format: LP/DL
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 20 sep 2024

Dela den här recensionen:

Trondheim Jazz Orchestra är nära knuten till såväl jazzutbildningen i Trondheim som Midtnorsk Jazzsenter och ett slags kreativt nav i norsk jazz. Ett av flera ska sägas. Bandet är i dag snarast ett projekt som växlar musiker med uppgiften, i allmänhet beställningsverk, som här i musik av Espen Berg från 2017.

Från att ha varit ett musikkonservatorieband har TJO vuxit till en fullfjädrad samarbetspartner i projekt med storheter som Pat Metheny, Jon Balke och i bandets ungdom Chick Corea (år 2000).

Liksom i fallet med Chick Corea har samarbetet först nått publiken via Molde jazzfestival. I år var Bill Frisell inbjuden till festivalen och framträdde med TJO i en bejublad föreställning.

Maetrix framfördes på Moldefestivalen 2017 och den här versionen är inspelad 2021 i klassiska Rainbow-studion i Oslo. Espen Berg, som själv medverkar på piano, har skrivit ett orkesterverk i sex partier, noterad melodisk musik full av infall och hyss, inte minst av rytmisk art. Det finns utrymme för solistiska insatser, men de sker inom kontrollerade ramar.

Jazzig konstmusik är kanske en beskrivning som funkar. Jazzig konstmusik för en besättning med tuba, två trumpeter, tre saxofoner, violin, cello, vibrafon och sång. Plus trummor och bas. De sex partierna innehåller olika teman, med lager av klanger, stämmor. Det hela är intrikat och samtidigt lättlyssnat och suggestivt.

Bland de fjorton medverkande musikerna märks sångerskan Kirsti Huke, trumpetarna Hayden Powell och Hildegunn Øiseth, tubaisten Daniel Herskedal och vibrafonisten Rob Waring.

Den som vill fördjupa sig ytterligare i Espen Bergs musikaliska värld rekommenderas lyssna på Free to play, Bergs pianotrios tredje platta, eller kanske Water fabric, ett annat ”orkesterverk” i lite mindre format från förra året.

En spännande musiker på en egenartad resa med ytterst varierande färdmedel.


Fler recensioner

Annonser