Skivrecension

Brain drain
Vibrafonjazztrio i ny-gammal stil

Ståhls Trio

Brain drain

Skivbolag: Hxng Jazz Records
Format: LP/DL
Recenserad av: Jonas Lidbrandt Persson
Publicerad: 20 sep 2024

Dela den här recensionen:

Denna trio har nu gett ut sitt fjärde album: från debuten Jag skulle bara gå ut via deras två Källtorp sessions-plattor till dagens Brain drain. Musik omgärdad av deras sedvanliga lekfullhet, seriositet, och skarpsinnighet. Och en air av 1960-tal över sig.

Ståhls Trio består av vibrafonmästaren Mattias Ståhl, kontrabasisten Joe Williamson och trumslagare Christopher Cantillo. Denna trio, trots namnet, är en helgjuten grupp. En grupp där alla tre skapar varandras förutsättningar – och fantastisk jazz.

Det som gör att jag fastnar för denna grupp i allmänhet, och för senaste Brain drain i synnerhet, är bland annat den överraskningsförmåga de besitter. Fast man lyssnar på skivan igen och åter, så finner man nya små och stora korn av jazzfinurligheter. Exempelvis i låten Fröken Paula: ena gången fastnar jag i Williamsons härligt knorriga ostinatobas. Nästa gång blir jag fångad av Ståhls ute-i-atmosfären-toner. Underbart.

Just för att det händer så mycket i låtarna vill man (i alla fall jag) höra dem igen. En slipad jazz, som framstår både som spontan och välkomponerad.


Fler recensioner

Annonser