Skivrecension

Iladi
Coltraneinspirerat från Sydafrika

Linda Sikhakhane

Iladi

Skivbolag: Blue Note/Universal Africa
Format: DL
Recenserad av: PM Jönsson
Publicerad: 20 sep 2024

Dela den här recensionen:

Det är som att förflyttas till den amerikanska östkusten i början av 1960-talet. Linda Sikhakhane kommer från Umlazi, ett tidigare helt segregerat område utanför Durban, Sydafrika, men musiken osar av John Coltranes klassiska kvartett och amerikansk hardbop av senare snitt, Inte konstigt att Sikhakhane pluggat på musikskola i New York, med folk som Reggie Workman och Billy Harper som lärare. Traditionen är tydlig rakt igenom hela skivan.

Jag lyssnar parallellt på pianisten Nduduzo Makhathini som också ligger på Blue Note och Universals afrikanska filial – Linda Sikhakhane har även spelat med den något äldre kollegan – och även där är Coltranes kvartett en referens, även om han väver in fler sydafrikanska element i musiken, ungefär som en samtida Abdullah Ibrahim (Dollar Brand). Kolla upp Makhathinis senaste skiva uNomkhubulwane!

Jag hade gärna hört mer originella drag hos Linda Sikhakhane. Låttitlarna refererar till visdomsritualer och andra zulutraditioner men det sydafrikanska hörs sällan i själva soundet, bara ibland i det rent rytmiska som på andra låten Inkehli. Trots dessa invändningar gillar jag Iladi. De tydliga melodierna och den andliga känslan stannar kvar, han spelar med träffsäkerhet och balans i tonen. 


Fler recensioner

Annonser