Skivrecension

Tough stuff
Pianotrio

Iiro Rantala HEL Trio

Tough stuff

Skivbolag: Act/Naxos
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 20 sep 2024

Dela den här recensionen:

Det kan rymmas så mycket olika stilar och personligheter i trioformatet. Hos Iiro Rantala HEL Trio (med namn efter bokstavskoden för Helsingfors flygplats, Rantalas ständiga utgångspunkt för sina äventyr) är det mycket utrymme för lekfullhet och ekvilibrism. Rytmiskt drivet och tekniskt briljant spel rakt igenom där man samtidigt anar en och annan räv bakom öronen på musikerna.

Här är leendet och glimten i ögat i högsätet hos Iiro Rantala på piano, Conor Chaplin på ståfela och Anton Eger vid trummorna. Kapellmästaren har skrivit tio glimrande låtar med olika karaktärer, dessutom spelas Jaco Pastorius Liberty City.

Jazzen de spelar är av modernt snitt och det är lätt att ryckas med av låtarnas vackra melodier, av det perkussiva trumspelet, basen som växlar mellan sjungande melodier och svängigt komp samt inte minst det strålande samspelet. Musiken är inte av den grubblande sorten som öppnar upp existentiella dimensioner. Det får andra pyssla med. Trion har fått ihop en riktigt svängig platta som är rolig att lyssna på rakt igenom.


Fler recensioner

Annonser