Skivrecension

En konstnärs handbok
Jazz/visa

Björn Petersson Kvartett

En konstnärs handbok

Skivbolag: Havtorn Records
Format: CD/DL
Recenserad av: Bo Bjelvehammar
Publicerad: 20 sep 2024

Dela den här recensionen:

Vi får följa med på en resa i en konstnärs vardag, som skapar en livsstil med små bekymmer och stora problem. Det är inget enkelt liv, som träder fram i musik och texter, ibland räcker det med dunkel, inte sällan går mörker bredvid ensamhet, otrygghet och rädsla. Ord som är användbara för att beskriva tillståndet är motstånd och begränsningar.

Till albumet finns en serietidning som redovisar infall och inspiration till låtarna. Björn Petersson står för både musik och texter, dessutom deltar han på kontrabas, en kontrabas som dominerar bredvid sång (av Agnes Åhlund), fiol, viola, piano och trummor.

Trots det svarta vemodet finns det ett lugn och en behagligt vilsam ton över produktionen; detta förstärks i tilltalande stråkarrangemang och allmänna, musikaliska överraskningar.

Det egna jagets ångest gör det stundtals svårt att skapa, men på något sätt fortsätter det, det fortsätter av en nödvändighet.

Detta är en särpräglad produktion i landskapet mellan jazz och visa, både tilltalande och utmanande. Det är expressiva teckningar i svartvitt av Björn Petersson och en personlig layout på albumet skapad av Anton Jonsson.


Fler recensioner

Annonser