Skivrecension

Maple to paper
Indiefolkpop

Becca Stevens

Maple to paper

Skivbolag: Groundup
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 20 sep 2024

Dela den här recensionen:

Becca Stevens är från North Carolina men bor i dag i Brooklyn. Därifrån skickar hon ut sina låtar, som korsar den mer introverta indiepopens värld med Appalachernas folkmusik från hennes barndom. Låtarna lägger sig nära lyssnaren, med en sällsynt intimitet.

Detta har tidigare lett till sju soloalbum, två Grammynomineringar och mängder av beröm för Stevens jazzinspirerat sofistikerade poputryck, där folkmusiken ligger som en stadig grund. Hon har samarbetat med såna som David Crosby, Brad Mehldau, Chris Thile, Esperanza Spalding, Attacca Quartet, Laura Mvula, José James, Snarky Puppy, Cory Wong och Jacob Collier. När det nu är dags för nya albumet är Becca Stevens väldigt upptagen med Broadway-uppsättningen av Illinoise, musikalen som bygger på Sufjan Stevens album med samma namn.

Här finns dock ingen stor musikalbesättning i ryggen. På Maple to paper är hon för första gången helt själv, utan skyddslappar eller säkerhetslinor. Och utan tillkrånglade arrangemang. Vi hör blott sång och en akustisk gitarr. Stevens har ett naturligt flyt i gitarrspelet, och fingerplockandet rinner som ett vatten ur hennes fingrar.

Aptitretande inledningsspåret Now feels bigger than the past är tillägnad den vid tiden för inspelningen nyligen bortgångne David Crosby. Hon hade varit Crosbys bandkamrat i The Lighthouse Orchestra åren 2016 till 2021. Låten tjänar som avstampet in i dussinet egna kompositioner, som rundas av med Mupparna-klassikern Rainbow connection (tidigare inspelad av allt från The Carpenters till Willie Nelson) i en fin version.

Det är inte världens enklaste sak att hålla intresset uppe med blott en röst och en akustisk gitarr, men Becca Stevens lyckas hitta en egen fåra i närheten av Joni Mitchell, Nick Drake, Elliott Smith och Laura Marling.


Fler recensioner

Annonser