Nummer

Lira #3 2024

Trettio år! 

Ja, så länge sedan är det faktiskt som Liras allra första nummer kom ut, hösten 1994. Det ska förstås firas, vilket vi gör den 24 oktober med en gratis konsert på fyrtioårsfirande Musikens Hus i Göteborg med bolivianska stjärnan Luzmila Carpio, i samarbete med tjugoårsfirande Planetafestivalen.

Folkmusikveteranen Luzmila Carpio pryder också omslaget till vårt höstnummer, som vi lanserar idag, där huvudtemat annars är ett annat vitalt fenomen med många år på nacken: storbandsjazz!

För kanske har också du noterat att den musiken fått ett rejält uppswing (förlåt) de senaste åren? Trots att det egentligen är en omöjlig genre i dessa tider när trenden snarare pekar mot allt mindre ensembler – av rent logistiska och ekonomiska skäl.

Likförbaskat ploppar storbanden upp nästan som kantareller i blandskog – och vår reporter Magnus Östnäs tar ett rejält grepp om saken: berättar musikens historia och pratar med en ny generation bandledare, som Malin Wättring och Tilde Schweitzer. 

En annan minnesvärd text är av författaren och biografen Klas Gustafson som letat fram ett brev från Cornelis till Fred Åkerström – bägge postumt högaktuella med varsin bok.

”On a completely different note”, som det heter, rapporterar Said Chaouch från en banbrytande musikmässa i Kazakstan – står den centralasiatiska folkmusiken på tur att ”upptäckas” av oss i väst?

Och så har vi ett alldeles nytt, roligt inslag: mångårige musikskribenten Magnus Säll begår i det här numret skönlitterär debut med en novell som utspelar sig i Stockholm 1966, ett möte med jazzsaxofonisten Albert Ayler.

Häng med!

Lira-redaktionen, 20 september 2024


Pris: 100 kr
  • Beställ %NR%

    (Porto 49 kr tillkommer.)