Skivrecension

Bach Jazz
Minimalistisk Lira Gillar

Bach Jazz

Bach Jazz

Skivbolag: Jazz by Bolero
Format: CD/DL
Recenserad av: Ignacio Concha-Ferreira
Publicerad: 20 sep 2024

Dela den här recensionen:

Bach blir stor jazz. I samma veva som jag sätter på detta album kommer två tankar till mig: att jag har läst om hur Esbjörn Svensson dagligen övade Bach i timmar och detta att Bach nog är en helt naturlig grund att stå på även för jazzen, vilket torde vara självklart men kanske är förbisett.

Trion Bach Jazz, under ledning av pianisten Emil Carlsson Rinstad, känsligt kompad av Magnus Bergström (bas) och Ola Winkler (trummor), tar utan krusiduller sig an ett urval av mästarens både kända och mindre kända stycken i minimalistisk stil. Ljudbilden är långt ifrån vördnadsfull och undviker därmed risken att bli steril och kantig, i stället kliver jag in i en mysig, enkel musikstund där trion tillbakalutat och kärleksfullt, i Jan Johanssons anda, jammar igång Bachs melodijuveler.

Det fungerar hur bra som helst och jag funderar på varför, utan att riktigt kunna ringa in ett vettigt svar. Kan det vara så att jazzens idiom oväntat väl passar för att subtilt blottlägga Bach-melodiernas sköra och så sköna kärna?

Trio Bach Jazz lyckas helt enkelt med att elegant renodla eller ska vi säga destillera Bachs harmonier till hjärtevärmande små jazzlåtar med gigantiskt innehåll. Bästa spår: Galanteries.


Fler recensioner

Annonser