Skivrecension

Rise
Modernt Lira Gillar

Agnes Darelid

Rise

Skivbolag: Jazz by Bolero
Format: LP/DL
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 20 sep 2024

Dela den här recensionen:

Ibland räcker det med ett par takter, sen vet man. Med trombonisten Agnes Darelids solodebut Rise är det så. Darelid samlar ett ungt men redan rutinerat gäng där trumpetaren Erik Teng-holm blåser i samma härad som Darelid. Bleckblåsarna omgivna av pianisten Britta Virves, basisten Samuel Löfdahl och trumslagaren Edvin Glänte. På inledande Stakes are high spelar Virves som en ung Lyle Mays och kanske är det hennes öppna, fria klangläggning som för tankarna till Metheny-gruppens tidiga skivor. 

En del i denna klara öppenhet ligger i Darelids eleganta, välavvägda kompositioner som är modern jazz med inslag av rock och en bredare bukett av americana. Själv spelar hon med en självklarhet, ömsom försiktigt prövande (i sorgkantade If it were all about feelings), ömsom distinkt avrundat, men alltid berättande. Lyssna till Darelids inkännande spel på The friendship of T&C, avlöst av en avklarad centrallyrik i Virves piano. Här ekar det i ögonblick av Gullin. 

Wave birds, pt 2 gästar altsaxofonisten Johan Christoffersson. Agnes Darelid har spelat med Loke Risberg Vilddjur Septett, Norrbotten Big Band och Bohuslän Big Band med Beat Company och suttit i Radiojazzgruppen. Förra året var hon och saxofonisten Axel Mårdsjö utvalda att representera Sverige i EBU:s Euroradio Jazz Orchestra. Hade det funnits en utrikes proffsliga hade Darelid draftats. Nu är hon här för att stanna.


Fler recensioner

Annonser