Skivrecension

Djudjon, L’oiseau de Garana
Malisk magi Lira Gillar

Bassekou Kouyaté & Amy Sacko

Djudjon, L’oiseau de Garana

Skivbolag: One World
Format: CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 20 sep 2024

Dela den här recensionen:

Förtrollande, upprepande rytmiska mönster att sjunka in i. Det här äkta paret från Mali är griot-musiker och på den här stämningsförtätade skivan får vi följa med tillbaka till Bassekou Kouyatés rötter med det traditionella instrumentet ngoni. Det västafrikanska stränginstrumentet liknar en luta och utgörs av en ihålig träkropp täckt med getskinn (eller från nötkreatur). 

Kouyaté är en de kändaste ngoni-utövarna och vi har kunnat höra honom med exempelvis Youssou N’Dour, Toumani Diabaté, Taj Mahal, Ali Farka Touré, U2, Bela Fleck och Carlos Santana. Därtill har han släppt ett antal plattor med egna bandet Ngoni Ba. 

Med Amy Sacko på kraftfull sång har det äkta paret blivit viktiga kulturbärare i hemlandet tillika ett slags internationella musikaliska diplomater. Här sjunger Sacko nya men också omtolkade texter på språken bambara och peul. Många spår är dock instrumentaler, och det är då det blir rent drömskt.

Allt låter autentiskt och inte alls tillrättalagt. Musiken är inspelad av Bassekous son Madou Kouyaté i deras hemby Garana, och producerad av Bassekou Kouyaté ihop med nära vännen Ibrahim Kaba.

Malisk magi i musikalisk form.


Fler recensioner

Annonser